Search Keyword Suggestion Tools

Google Keyword Planner:
Keyword Planner is like a workshop for building new Search Network campaigns or expanding existing ones. You can search for keyword and ad group ideas, get historical statistics, see how a list of keywords might perform and even create a new keyword list by multiplying several lists of keywords together. We need to login with Google adwords account for using this tool.

Keyword Tool:
Keyword Tool will help you discover thousands of the new long-tail keywords related to the topic that you specify by automatically generating Google’s auto suggestions. The auto suggestions will be generated based on the Google domain and language that you choose.

Keyword suggestion scraper Tool:
This tool queries Google Suggest/Google Instant to find popular related search terms for a given keyword. When the results are returned,then provide links to the Google search results.

Posted in SEO Tools Tagged with:

Google’s “Disavow Link Tool” for recovering from Penguin Update

Google is taking lot of steps to show only the high quality and relevant search results. It is releasing many algorithm changes named as “Penguin” to avoid showing the low quality websites that artificially build backlinks from low quality and irrelevant websites.

If you have hired inefficient SEO firms to promote your websites, they might have used some blackcat SEO approaches to show you the search traffic quickly. After the Penguin update, your site will not get any search traffic from Google.

You can check your Google Analytics report to find whether your site got affected by Penguin update. If search traffic to your site got reduced on particular date which is near to the major Penguin update release dates, then we can understand that your site got affected by Penguin update.

In this case, you can download your backlinks or inbound links report from Google web masters tools site, and go thro’ the list of those links, to find any unnatural links. You may contact the web masters of the the unnatural links for requesting them to remove those links. If they are not removing the links, you can use the Google “Disavow Link Tool”.

You need to be very careful about using Google’s Disavow link Tool, because if you use it incorrectly, it will spoil your entire link building efforts.

Once you decide to use the Disavow tool, prepare .txt file with the list of links you want google to ignore. You specify entire domain by adding the word “domain:” before the domain name.

After preparing the file, upload it from Google’s Disavow link Tool.

Google may take few weeks to consider this request.

Have you ever tried using this Disavow Link Tool? Did you get positive results? Share you experience thro’ the comments.

Posted in SEO Tools Tagged with: ,

Is it a good practice to combine small portions of content from other sites?

Google’s Matt Cutts is explaining that combining portions of content from various sites will affect Search rank of the article.

He had provided this information when a person named Rajesh from New Delhi, India had asked below question.

Hi Matt, Can a site still do well in Google if I copy only a small portion of content from different websites and create my own article by combining all, considering I will mention the source of that content (by giving their urls in the article)?

Watch the below video to see the Matt’s explanation.

Posted in SEO Tagged with: ,

Updated Domain Analysis SEO Tool for allowing sharing thro’ Social Media.

We have updated the Script of Domain analysis SEO Tool for allowing the user to share the Domain analysis result of particular thro’ Social media and for doing bookmarking. i-e Permalink for each domain is allowed now.

Since the script uses the AjaxForm for avoiding any page refresh, implementing permalink is little bit tricky.

We updated the script to append the domain with “#”. It will help to keep the domain name in the url while avoiding any page reloading.

And, we added a piece of javascript code for parsing the domain in the # part of the URL for loading the Domain analysis report when using bookmarked link.

Posted in General, SEO Tools

SEO Plug-ins for WordPress Blog/Site

All in One SEO Pack – Optimizes your WordPress blog for Search Engines (Search Engine Optimization)

SEO Smart Links – It can automatically link keywords and phrases in your posts and comments with corresponding posts, pages, categories and tags on your blog.

I Love Social Bookmarking -I Love Social Bookmarking is a simple WordPress plugin that allows your readers to submit your content to social media services via a clutter-free drop-down list of attractive icons.

Google (XML) Sitemaps Generator – This plugin generates a XML-Sitemap compliant sitemap of your WordPress blog. This format is supported by, Google, YAHOO and MSN Search. Remember to provide write access for your root folder for creating sitemap.xml file or manually create the sitemap.xml file provide write for that file.

Posted in Blog, SEO

215 COOL SEO / Webmaster TOOLS listed by has listed 215 SEO Tools.

All these SEO Tools are listed in appropriate categories, such as SEO Reports, Alexa Tools, Search Engine submission, Backlinke Tools, Code validation, Domain Tools, Google Sitemap Tools, Internet Bookmarking Tools, Keyword suggestion Tools, Link popularity Tools, Page Rank Tools, PayPerClick Tools, RSS Tools, Robot.txt tools, Search Engine Position Tools, Etc..

Click here to get this list.

Posted in SEO Tools

Will SEO Tools alone bring traffic to your sites?

It is true that SEO Tools will help to do Search Engine Optimization (SEO) of your websites and blogs effectively.

But it doesn’t mean that SEO Tools will work themselves to bring Traffic.

We need to properly setup the SEO Tools and we should do proper analysis of reports generated by SEO Tools.

You should remember that “The Best of SEO Tools is Your Brain”

Posted in SEO Tools

Avoid Paid Links to keep your SEO rankings with Google

Recently New York Times has done a detailed analysis about how JCPenny has done Black-Hat SEO to get good search rank in Google by using Paid Links.

Even when Google has penalized JCPenney related searches, still people are questioning whether Google is corrupted? They argue that Google has allowed Black Hat SEO of JCPenny intentionally, because JCPenny had spent lot of money for doing Google AdWords campaigns.

So, Google may take rigorous steps to prevent paid links so as to prove it is free from corruption.

If you are planning for any PaidLink, think twice before start doing it. You may be penalized by Google soon.

Posted in SEO

SEO Quiz

You can test your knowledge in Seo by attending our Quiz here in different Level Medium,High,Easy.

If you find any issue in any question you can mention through comment section or send mail to

You can buy this script

Contact or if you need any more details.

This Quiz Section includes what are the techniques and methods need for seo ,how to create webiste which is seo based and keyword importance .etc..


1) What aspects of a hyperlink are important for SEO? Check all that apply.
a) The anchor text, especially the keywords in it.
b) The place from which the link originates.
c) The place to which the link leads.
d) The image that is used as an anchor for the hyperlink.
Show Answer

2)When creating a "flat architecture" for a site, you attempt to minimize what?

a) The KB size of search-targeted pages
b) The number of links a search engine must follow to reach content pages
c) The number of tabs/windows that open during normal navigation
d) The amount of vertical scrolling necessary for navigation
Show Answer

3) You have a book selling site. If you have a keyword density of 7% for the keyword “book”, 6% for “reading” and 3% for “bestseller”, how does the following metatag <meta name="Keywords" content="books,reading,adventure,love stories, author,fiction, adventure, science fiction, historic, ebooks, easy reading, bestseller, Grisham, Brown, literature, American, genres, cover, novel" /> relate to your keyword density:

a) The metatag is completely useless.
b) The metatag might mislead the search engines that we offer mainly American literature.
c) I would have never had such high keyword density, if it were not for the stuffing of this tag.
d) It might help to get some additional traffic without having to optimize the site for additional keywords like Grisham and the different genres.
Show Answer

4)Which of the following sources is considered to be the best for acquiring competitive link data?

a) Yahoo!

b) MSN/Live


d) Google

Show Answer

5) If you were a SEO for a technology site, what would you do to build backlinks for it? Check all that apply.
a) Post in technology blogs.
b) Buy 10,000 links on a link exchange site.
c) Exchange links with other reputable technology sites.
d) Provide free syndicated content to partner-sites.
Show Answer

6) Which of the following practices are unethical (Black Hat SEO)? Check all that apply.
a) Having the same page twice – once in html, once in pdf.
b) Using hidden text that users don’t see but spiders can read.
c) Creating a keyword-rich home page.
d) Buying links from link farms.
Show Answer

7) Which of these keywords will you optimize a pets site for? The site provides information about different breeds and also fundamental facts about breeding pets at home. It does neither sell pets, nor is interested in wild animals. The main audience are adults. The words in the different options (a., b., c., etc.) are arranged in order of importance.
a) pet, pet at home, pet animal, pet breed.
b) pets, kids, puppy, kitten.
c) pets, breeds, dogs, cats.
d) pets, cats, dogs, animals.
Show Answer

8)Which of the following is the best way to maximize the frequency with which your site/page is crawled by the search engines?

a) Add a short "crawl delay" parameter to your robots.txt file

b) Submit your site through the search engines’ submission forms
c) Frequently add new content
d) Increase your "crawl frequency" in Google’s Webmaster Central
Show Answer

9)Which of the following is the WORST criterion for estimating the value of a link to your page/site?

a) The ranking of the linking page for its targeted keywords

b) The inclusion of the page in the indices of the major search engines

c) The number and quality of other external links on the page

d) The popularity of the domain on which the page is hosted according to Alexa

Show Answer

10) If you have a site that is targeted at a particular country only, which of the following are recommendable to do in order to rank well in country specific search results? Check all that apply.
a) Use the appropriate language attribute in the HTML code of the page.
b) The site should be hosted in the same country, so that its IP falls in the range of IPs that are specific for this country.
c) Have the site written in the language of the country.
d) Use geotargeting.
Show Answer

11) Is the following metatag appropriate for a site that sells ebooks? <meta name="Keywords" content="ebooks,publish,reading,author,genres,cover,novel" />
a) Yes, the following metatag contains all the keywords I need
b) No, it is rather short, I have more keywords to optimize for.
c) I would rather swap publish and novel, because novel is more important than publish.
d) Yes, this metatag is OK even though it could have had more keywords.
Show Answer

12)Which of the following site architecture issues MOST impedes the ability of search engine spiders to crawl a site?

a) Dynamic pages with 2 or more variables in the URL string
b) Pages that require form submission to reach database content
c) Buying links from large text link networks
d) Missing robots.txt file
Show Answer

13)How can Meta Description tags help with the practice of search engine optimization?

a) Trick question – meta description are NOT important
b) They help to tell the engines which keywords are most important on your page
c) They serve as the copy that will entice searchers to click on your listing
d) They’re an important ranking factor in the search algorithms
Show Answer

14)What is the generally accepted difference between SEO and SEM?

a) SEO refers to organic/natural listings while SEM covers PPC, or paid search

b) SEM implies association with a traditional marketing company, while SEO is usually independent or unaffiliated with traditional marketing.

c) SEO focuses on organic/natural search rankings, SEM encompasses all aspects of search marketing

d) SEO tends to be a West coast term, SEM is more East coast.

Show Answer

15) What is PageRank?
a) The search relevancy of a page compared to the other pages in the search engine’s index.
b) The way Google measures how popular a given page is based on the number and quality of sites that link to it.
c) The way Yahoo! measures how popular a given page is based on the number and quality of sites that link to it.
d) The Alexa technology for ranking pages.
Show Answer

16) Which of the following would be the best choice of URL structure (for both search engines and humans)?


Show Answer

17) What does the term “Sandbox” mean in SEO?

a) The box with paid ads that appear when you perform a search.
b) The first 10 search results for a particular keyword.
c) This is where sites are kept till they get mature enough to be included in the top rankings for a particular keyword.
d) A special category of sites that are listed in kid-safe searches.
Show Answer

18) When linking to external websites, a good strategy to move up in the rankings is to use the keywords you’re attempting to rank for on that page as the anchor text of the external-pointing links. For example, if you were attempting to rank a page for the phrase "hulk smash" you would want to use that phrase, "hulk smash" as the anchor text of a link pointing to a web page on another domain.
a) False
b) True
Show Answer

19) Which of the following is the least important area in which to include your keyword(s)?
a) Meta Keywords
b) Meta Description
c) Body Text
d) Title
Show Answer

20) When do you apply for Re inclusion in a search engine’s index?
a) When you have made changes to your site.
b) When you have changed your hosting provider and the IP address of your site.
c) After you have been banned from the search engine for black hat practices and you have corrected your wrongdoings.
d) When you are not happy with your current ratings.
Show Answer

21)Danny Sullivan is best known (in the field of web search) as:

a) A journalist and pundit who covers the field of web search

b) A nitpicky bastard that no one really likes

c) Google’s internal search marketing evangelist

d) The recently-promoted CEO of

Show Answer

22)Which of these is NOT generally considered to be a highly important factor for ranking for a particular search term?

a) HTML Validation (according to W3C standards) of a page

b) Link popularity of a page within the domain (internal link popularity)

c) Keyword usage in the title tag of the page

d) Quality and quantity of external links to the page

Show Answer

23)Which of the following content types is most easily crawled by the major web search engines (Google, Yahoo!, MSN/Live &

b) Windows Media Player Files
c) Java Applets
d) Flash Plugin Files (SWF)
Show Answer

24)Which of the following is a legitimate technique to improve rankings & traffic from search engines?

a) Submitting your domain to the top 2000 search engines on the web
b) Adding keyword-dense meta tags to each of your site’s pages
c) Registering keyword-rich domains and replicating your site on each one
d) Re-writing title tags on your pages to reflect high search volume, relevant keywords
Show Answer


(1) d  (2) b 

(3) d  (4) a  (5) b  (6) a 

(7) c 

(8) c  (9) d 

(10) d 
(11) c 

(12) b  (13) c  (14) c  (15) b 

(16) a 

(17) c  (18) a 

(19) a  (20) c 
(21) a  (22) a  (23) a  (24) d 
Posted in General

Firefox add-ons for SEO purpose

Find below some of the FireFox add-ons useful for SEO purpose.

1. Rank Checker
2. SEO4Firefox
3. Firebug
4. YSlow
5. SEOquake
6. Greasemonkey
7. SEO Doctor

Posted in SEO Tools